Δελτίο τύπου για την εκδήλωση 14-10-2020 σχετικά με τα αποσυρθέντα προγράμματα σπουδών Ιστορίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tα αποσυρθέντα Προγράμματα Σπουδών Ιστορίας του 2018

Η εμπειρία μιας εκλεκτής συνάντησης

Αθήνα, 17/10/2020

Ο Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, το ΠMΣ «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία» διοργάνωσαν την Tετάρτη, 14/10/2020 διαδικτυακή συνάντηση- συζήτηση με θέμα τα αποσυρθέντα Προγράμματα Σπουδών Ιστορίας του 2018.

Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του εκπαιδευτικού κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία: σε λίγα λεπτά συμπληρώθηκαν οι 300 συμμετέχοντες στην πλατφόρμα Zoom, ενώ την ίδια ώρα 4.468 άτομα πέρασαν από το live streaming της «Νέας Παιδείας» στο facebook.

Οι ομιλητές παρουσίασαν την πολύπαθη ιστορία της εκπόνησης και κατάργησης Προγραμμάτων Σπουδών Ιστορίας τα οποία επιχείρησαν στοιχειώδη ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας του αντικειμένου στο σχολείο, σε μια προσπάθεια εναρμονισμού τους με τις σύγχρονες τάσεις τόσο της ακαδημαϊκής ιστορίας όσο και της Διδακτικής της Ιστορίας παγκοσμίως. Διατυπώθηκαν ερωτήματα και έγινε γόνιμη συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για 3 ώρες.

Ενόσω περιμένουμε τεκμηριωμένη απάντηση από το ΙΕΠ για «τα σημαντικά επιστημονικά και παιδαγωγικά προβλήματα» των προγραμμάτων αυτών, που επίσης «διακρίνονταν για την αποσπασματικότητά τους», αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τους εισηγητές, τις εισηγήτριες και τους/τις συναδέλφους που συμμετείχαν σε αυτήν την εκδήλωση: αγαπάμε και νοιαζόμαστε για την ιστορία και τις εκπαιδευτικές της περιπέτειες. Έχουμε ανάγκη από κριτικά σκεπτόμενους μαθητές και μαθήτριες και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για αυτό, θυμίζοντας ότι εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό.

Livestreaming: https://www.facebook.com/NeaPaideiaGlossa/videos/395779361806973

 

Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα

ΠMΣ «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία»

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *