Απογεύματα με την Ιστορία, Απρίλιος-Μάιος 2021

Ο Όμιλος για την Ιστορική εκπαίδευση, συνεχίζοντας τη δράση Απογεύματα με την Ιστορία, διοργάνωσε τέσσερις συζητήσεις -συναντήσεις σε διαδικτυακό χώρο. Αναλυτικά:

Τη Δευτέρα 12 Απριλίου, συζήτησαν για το βιβλίο της Χριστίνας Κουλούρη, Φουστανέλες και Χλαμύδες: Ιστορική Μνήμη και Εθνική Ταυτότητα 1821-1930 , η συγγραφέας και ο Μανόλης Περάκης. Η Χριστίνα Κουλούρη είναι καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου,  και ο Μανόλης Περάκης είναι ιστορικός, Ε.Α.Π., Μ.Π.Σ. Δημόσια Ιστορία.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου εισηγητής ο Παναγιώτης Στάθης, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης ,Η ιστοριογραφία του 1821 σήμερα.

Την Τετάρτη 19 Μάϊου εισηγητής ο Νίκος Σιγάλας ιστορικός, ερευνητής στο Κέντρο Τουρκικών, Βαλκανικών και Κεντροασιατικών Σπουδών (CETOBAK) του C.N.R.S.,Το Ποντιακό Ζήτημα σήμερα: Ιστορία, Ιστοριογραφία και το αίτημα για δικαιοσύνη.

Την Τρίτη 25 Μάϊου οι Μανώλης Πατηνιώτης, καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Πέτρος Πετρίδης, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και Ηλίας Στουραΐτης, Δρ Ιστορίας, Ιόνιο Παν/μιο παρουσίασαν την έρευνά τους για το πώς αντιλαμβάνονται μαθητές και μαθήτριες 13 έως 16 ετών στην Ελλάδα τον ιστορικό χρόνο μέσω της έκθεσης τους σε υπηρεσίες και τεχνολογικές δυνατότητες του Παγκόσμιου Ιστού και πώς επηρεάζεται η ιστορική εκπαίδευση από την αξιοποίηση των νέων μέσων. Τίτλος της παρουσίασης: “Διαχρονίες: μελέτη της αντίληψης της χρονικότητας σε ψηφιακά περιβάλλοντα”

Απογεύματα με την Ιστορία-2021-Μάιος 1-
Απογεύματα με την Ιστορία-2021-Μάιος 2

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *