Στα φτερά της Ιστορίας, Το Κυπριακό ζήτημα και οι απηχήσεις του στη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή

Δευτέρα 28 Νοεμβρίουστις 7μ.μ., το Κυπριακό Ζήτημα και οι απηχήσεις του στη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή. Πέμπτη διαδικτυακή συνάντηση του κύκλου “Στα φτερά της Ιστορίας” που διοργανώνει ο Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση και το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Με αφόρμηση τα έργα “Η Αϊσέ πάει διακοπές ” (Πατάκης, 2015) και «Κόκκινο στην πράσινη γραμμή» (Μεταίχμιο, 2009), οι συγγραφείς τους Κωνσταντία Σωτηρίου και Βασίλης Γκουρογιάννης συνομιλούν με την Άννα Κουππάνου, συγγραφέα και μεταδιδακτορική ερευνήτρια και Γιάννο Σωκράτους, εκπαιδευτικό , Βοηθό Διευθυντή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κύπρου, πρώην Πρόεδρο ΟΕΛΜΕΚ.
Παρεμβαίνει η Βασιλική Σελιώτη, συγγραφέας του «Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία» (Επίκεντρο, 2021)
Zoom meeting
Meeting ID: 832 9072 9070
Passcode: 839294
Για τα βιβλία:
” Η Αϊσέ πάει διακοπές”«Στα βιβλία της η Κωνσταντία Σωτηρίου θέτει στο επίκεντρο τη διπλή αίσθηση συντριβής τόσο των Κύπριων γενικά όσο και των γυναικών ειδικότερα. Επομένως, μέσω της επικάλυψης των συστημάτων καταπίεσης, ορθώνεται η κυπριακή τραγωδία ως τραύμα τόσο των ντόπιων ενώπιον των εισβολέων όσο και των γυναικών απέναντι στην ανδρική επιθετικότητα. Φαίνεται πως η γυναικεία οπτική αντανακλά όχι μόνο τον πόνο των αμάχων για τις απώλειες των ανδρών, αλλά και τον ανθρώπινο θρήνο απέναντι στα δεινά της Ιστορίας. Έτσι, ο πόνος τους ορθώνει έναν αντιπολεμικό παιάνα, μια κραυγή οδύνης, η οποία διατυμπανίζει τον φιλειρηνικό της σκοπό» (Σελιώτη, 2021: 340-348)
« Το Κόκκινο στην πράσινη γραμμή του Βασίλη Γκουρογιάννη ξεβολεύει την εθνική μνήμη ανακαλώντας έναν άδοξο πόλεμο, επιμελώς απωθημένο πίσω από τους επίσημους όρους «πραξικόπημα» και «τουρκική εισβολή», και θέτει βασανιστικά ερωτήματα προς πολλές πλευρές, όχι μόνον αυτές που αισθάνθηκαν θιγμένες από το βιβλίο» (Δ. Κούρτοβικ , ΤΑ ΝΕΑ 24/12/2009)
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *